Loading...
MRI درسال 1971 توسط paul Lauterbur اختراع شد. اولین اسکن MRI از بدن انسان در سال 1977 بود، البته چند سالی طول کشید تا MRI قادر به ایجاد تصویر مناسب باشد. MRI در تشخیص پزشکی به طور گستردهای مورد استفاده قرار میگیرد و بر خلاف اشعه ایکس و CTاسکن تابش پرتوهای خطرناک را ندارد. البته هنوز تحقیقات درباره تأثیر میدان مغناطیسی بسیار قوی بر روی بدن ادامه دارد.
اسکنرهای MRI بیشتر برای اسکنهای عصبی و تشخیص تومورهای بسیار ریز کاربرد دارند. یک اسکن MRI میتواند بین 15 تا 90 دقیقه به طول بیانجامد. این دستگاه بسیار پر صدا است و صداهایی بلندی ایجاد میکند که توسط موتور جت تولید میشوند.
MRI چگونه کار میکند؟
تصویربرداری با MRI یک روش بسیار قدرتمند تصویربرداری است که برای بررسی بخشهای مختلف بدن مورد استفاده قرار میگیرد. اسکنرهای MRI از میادین مغناطیسی و امواج رادیویی بسیار قوی استفاده میکنند که با پروتونهای موجود در بافتها در تعامل هستند تا سیگنالی ایجاد کنند که قابل پردازش باشند.
استفاده از یک پالس موج رادیویی در فرکانس صحیح، پروتونها را تحریک میکند و باعث اخلال در ترازهای مغناطیسی میشود پروتونهای تحریکشده انرژی جذب شده را به عنوان سیگنال رادیویی آزاد میکنند و سیگنالهای منتشرشده توسط یک سیمپیچ که در اسکنر موجود است جمعآوری میشود.
فرکانس رادیویی که باعث تابش پروتونها میشود، به قدرت میدان مغناطیسی بستگی دارد. در اسکنر MRI از سیمپیچهای الکتریکی متغیر برای تغییر قدرت میدان مغناطیسی در بدن استفاده میشود. این بدان معنی است که بخشهای مختلف بدن با فرکانسهای مختلفی از طول موجها مورد اصابت قرار میگیرند بنابراین با استفاده از فرکانسهای مختلف به ترتیب میتوانید برشهایی از بدن را جداگانه تصویر کنید و به تدریج یک تصویر سهبعدی بسازید.
با خاموش شدن منبع رادیویی، پروتونها به حالت اصلی و آشفته خود (که با میدان مغناطیسی هماهنگ هستند) برمیگردند و امواج رادیویی حاصل از بازگشت خود را ساطع میکنند که توسط گیرنده جمعآوری میشود. بافتهای مختلف با سرعتهای مختلفی آماده آزمایش میشوند. اسکنرهای MRI به میدان مغناطیسی فوقالعاده قوی نیازمندند. میدانی بین 1.5 تسلا تا 7 تسلا، اگر بخواهیم این میزان را به خوبی درک کنیم باید اشاره کنیم که میدان مغناطیسی زمین فقط 0.0005 تسلا است. این میدان مغناطیسی از آهنربایی که از چند سیم پیچ رسانا تشکیل شده است تولید میشود. برای اینکه آهنربا بهترین بازده خود را داشته باشد با هلیوم مایع و در دمای -10 درجه کلوین خنک میشود (-263 C این شرایط باعث تولید یک ابر رسانا میشود که اجازه میدهد جریان بدون ایجاد مقاومت الکتریکی از طریق سیمپیچ منتقل شود، بنابراین میتواند میدان مغناطیسی قویتری تولید کند.)
اسکنر MRI میتواند بسیار خطرناک باشد وایمنی شدیدی باید در مجاورت آنها رعایت شود. اشیاء فرومغناطیسی به علت شدت جذب آهنربا میتوانند خطرناک محسوب شوند. وجود داشتن چنین اجسامی در کنار اسکنر ممنوع است.