Loading...
اسکنرهای مادون قرمز در تشخیص دقیق و اولیه بیماران مبتلا به کووید-19 دارای محدودیتهای مختلفی هستند که این موضوع روند مقابله و پیشگیری با این بیماری واگیردار را کند میکند. به همین دلیل یک تیم متشکل از محققان و دانشمندان از دانشگاه Adamas هند در حال توسعهی یک اسکنر بر پایه اشعه تراهرتز (T-Ray) همگام با هوش مصنوعی هستند تا به این وسیله بتوانند از محدودیتهای اسکنر مادون قرمز رهایی پیدا کنند.
دو تن از تیم تحقیقات این پروژه اظهار داشتند که اثر جذب منحصر به فرد اشعه تراهرتز در ریهها و تفاوتهای موجود در تصاویر حرارتی میان ریههای درگیر و سالم در تشخیص بیمارانی که در مراحل اولیه و بدون علائم این بیماری هستند، کمک شایانی به پزشکان و کادر درمانی در مقابله با این ویروس میکند. این روش تصویربرداری در مقایسه با تصویربرداری به وسیله اسکنرهای مادون قرمز محدودیتهای کمتر و نتیجه بهتری دارد.
در حالی که یکی از اعضای تیم با نام بهاتیا در آنالیز و استخراج تصاویر پزشکی با استفاده از هوش مصنوعی کمک میکند، عضو دیگر تیم در حال طراحی و عملیاتی کردن این دستگاه میباشد. در همین زمینه بهاتیا گفت: "ترموگرافی اشعه تراهرتز یک جایگزین بالقوه برای اسکنرهای حرارتی مادون قرمز و تصویربرداری CT در تشخیص اولیه و پایش بیخطر بیماران مبتلا به کووید-19 است."
همچنین وی در ادامه سخنان خود عنوان کرد که به دلیل کمبود کیت تشخیص این بیماری در هند و دیگر نقاط جهان، افرادی که دارای علائم خفیف یا بدون علامت هستند کمتر مورد آزمایش قرار میگیرند. این موضوع باعث ایجاد سردرگمی در میان مردم میشود و تشخیص این که یک نفر فقط مبتلا به یک سرماخوردگی ساده است
یا مبتلا به کووید-19 است و میتواند باعث پخش شدن بیشتر این ویروس بشود را خیلی سخت و دشوار کرده است. برای جلوگیری از گسترش هر بیماری مسری ، تشخیص زودهنگام بیماری و پایش بیمار نه تنها برای اجرای سریع درمان، بلکه برای ایزوله کردن بیمار، مراقبت موثر از سلامت عمومی، جلوگیری از گسترش بیماریهای مسری و تضمین واکنش سریع پزشکی حائز اهمیت هستند. از این رو شناسایی اولیه افراد مبتلا به کووید-19 و ایزوله کردن آنها برای مدت 14 تا 20 روز میتواند به جلوگیری از شیوع و پیشرفت این بیماری کمک کند.
طبق اطلاعات منتشر شده این تیم در حال تست و توسعه این دستگاه برای ویروس SARS-CoV-2 (کووید-19) و در انتظار تایید توسط سازمانهای نظارتی مختلف هستند. در ادامه صحبتهای منتشر شده، مشخص شد که نحوه عملکرد اشعه تراهرتز در تشخیص پزشکی به میزان آب موجود در سلول و مولکولهای زیستی بستگی دارد که میتواند برای غربالگری اندامهای مختلف بدن مانند ریهها و تشخیص عفونت آنها به کار رود. بر طبق اطلاعات منتشر شده از سوی آقای بهاتیا، تا کنون هیچ تیم تحقیقاتی از اشعه تراهرتز برای تصویربرداری در موارد مشابه استفاده نکرده است. همچنین این محصول کاملا اقتصادی و مقرون به صرفه خواهد بود که به تشخیص سریع افراد مبتلا به کووید-19 در میان یک جمعیت انبوه کمک میکند.
همچنین وی در آخر صحبتهایش به نقش مهم تحقیقات آنها در شناسایی این ویروس اشاره کرد. در همین رابطه او گفت: "تحقیقات گسترده ما بارقه امیدی را در شناسایی آسان افراد مبتلا به این بیماری و پس از آن نظارت ایمن بر بیماران کووید-19 در سراسر جهان را نشان میدهد."
گردآوری: علی محدث