Loading...
آنالایزر خودکار یک ابزار آزمایشگاهی پزشکی است که برای اندازهگیری مواد شیمیایی مختلف و سایر خصوصیات در تعدادی از نمونههای بیولوژیکی به سرعت و با کمترین دخالت انسان طراحی شده است. این خواص اندازهگیری شده خون و مایعات دیگر ممکن است در تشخیص بیماری مفید باشند. اتوآنالایزر نمونه ای از آنالایزر شیمیایی اتوماتیک با استفاده از تکنیک جریان ویژه به نام "تجزیه و تحلیل جریان مداوم (CFA)" است که در سال 1957 توسط دکتر لئونارد اسگگز، اختراع شد و اولین بار توسط شرکت تکنیکون ساخته شد. اولین کاربردها برای تجزیه و تحلیل بالینی (پزشکی) بود. طراحی مبتنی بر جدا کردن یک جریان مداوم با حبابهای هوا، تا حد زیادی روشهای دستی تجزیه و تحلیل آهسته، دست و پا گیر و دارای خطا را کاهش میدهد. انواع آزمایشات شامل سطح آنزیمها (مانند بسیاری از تستهای عملکرد کبد) ، میزان یون (مثل سدیم و پتاسیم و...) سایر مواد شیمیایی (مانند گلوکز، آلبومین سرم یا کراتینین) است.
فتومتری رایجترین روش برای آزمایش مقدار آنالیت خاص در یک نمونه است. در این تکنیک، نمونهای برای تولید یک رنگ واکنش نشان میدهد و سپس یک فتومترسنج میزان جذب نمونه را اندازهگیری میکند تا بهطور غیرمستقیم غلظت آنالیت موجود در نمونه را اندازهگیری کند؛ اساس این عمل میزان جذب نوری مواد آزمایششده است. بر طبق قانون بیر – لمبرت، جذب نور یک ماده یا چگالی نور آن، با غلظت آن ماده رابطهای مستقیم دارد؛ بنابراین در یک اتوآنالایزر، مادۀ مورد آزمایش، بسته به غلظتی که دارد، با رنگها واکنش داده، سپس فتومترسنج، براساس میزان جذب نوری که ماده انجام داده، غلظت را به ما نشان میدهد.
استفاده از الکترود انتخابی یون (ISE) یکی دیگر از روشهای متداول تحلیلی است که به طور خاص یونهای موجود در نمونه را اندازهگیری میکند. یونهای ساده اغلب با الکترودهای انتخابی یونی اندازه گیری میشوند، که اجازه میدهد یک نوع یون از طریق آن عبور کند و اختلاف ولتاژ را اندازهگیری کند. آنزیمها ممکن است با سرعت تغییر یک ماده رنگی به ماده دیگر اندازهگیری شوند. در این آزمایشات، نتایج برای آنزیمها به عنوان یک فعالیت (انجام یا عدم انجام آن) داده میشود، نه به عنوان غلظت آنزیم.
اتوآنالایزرها در انواع مختلف تمام اتوماتیک یا نیمه اتوماتیک در بازار موجود هستند؛ برخی دیگر از اتوآنالایزرها برای شمارش خون، میزان رسوب گلبولهای قرمز یا آزمایشهای انعقادی به کار میروند. روش های بسیاری از معرفی نمونهها به آنالایزر ابداع شده است. این میتواند شامل قرار دادن لولههای آزمایش نمونه در قفسهها باشد، که میتوانند در طول مسیر حرکت کنند، یا قرار دادن لولهها در چرخههای دایرهای که چرخش میکنند تا نمونه در دسترس باشد. بعضی از آنالایزرها نیاز به انتقال نمونه به کاپهای نمونه دارند و ظرفیت این کاپها هر چه بیشتر باشد بهتر است، چرا که به معنی ظرفیت بیشتر و بهتر دستگاه است. با این حال، تلاش برای محافظت از سلامتی و ایمنی کارکنان آزمایشگاه باعث شده است که بسیاری از تولیدکنندگان آنالایزرهایی را تولید کنند که نمونه برداری از لوله بسته است و از قرار گرفتن مستقیم کارکنان در معرض نمونه جلوگیری میکند. نمونهها را میتوان به صورت جداگانه، دستهای یا به طور پیوسته پردازش کرد.
اتوماسیون تستهای آزمایشگاهی، نیاز به تخصص انسانی را برطرف نمیکند (نتایج باید هنوز توسط تکنسینهای پزشکی و سایر متخصصان آزمایشگاهی بالینی ارزیابی شود) ، اما نگرانیها در مورد خطا، نگرانی در مورد کارکنان و عدم ایمنی را کاهش میدهد.
گرد آوری: یاسمن سبحانی