Loading...
ویروس کرونا یکی از عوامل مهم پاتوژنی انسان و حیوان است.در طول این اپیدمی، ویروس کرونا منجر به عفونت دستگاه تنفسی در جامعه مخصوصا بزرگسالان شده است. علاوه بر این ممکن است ویروس کرونا باعث ایجاد اسهال و بیرون روی در کودکان شوند. از اثرات کرونا میتوان به ایجاد مشکل در سیستم عصبی مرکزی نیز اشاره کرد که البته هنوز توسط متخصصان به اثبات رسمی نرسیده است. این بیماری در سال 2019 در ووهان چین شیوع پیدا کرد و در ابتدای سال 2020 سازمان جهانی بهداشت آن را Covid 19 نامید .
اطلاعاتی درباره ساختار این ویروس (Virology):
ویروس کرونا به عنوان خانواده Nidoviral ها طبقه بندی می شود (ویروس هایی که به وسیله mRNA تکثیر می شوند.) کرونا ویروس ها به چهار دسته تقسیم بندی میشوند . آلفا، بتا، گاما و دلتا که در انسان دو نوع آلفا و بتا اغلب مشاهده شده اند.
کرونا ویروس ها RNA های سایز متوسطی هستند که شکل ظاهری ناج مانندی دارند. این ویروس ها بزرگترین ژنوم RNA ویروسی شناخته شده به طول 32-27 کیلوبایت را دارند. تکثیر RNA ویروسی در سیتوپلاسم میزبان توسط مکانیسم منحصر به فردی انجام می شود که در آن RNA تبدیل به یک توالی پیوسته به هم شده که توسط رهبری هدایت میشود و سپس در چندین مکان از یکدیگر جدا شده و تولید مثل می کنند . بررسی های فصلی این ویروس نشان می دهد عفونت های تنفسی ویروس کرونا در درجه اول در زمستان ها رخ می دهد البته پیک های کوچکتری در بهار و پاییز نیز به وجود می آید . به طور کلی عفونت در هر زمان وجود دارد و میزان شیوع آن در هر زمان غیر قابل پیش بینی است.
بررسی راه های انتقال و تشخیص ویروس کرونا :
این بیماری تنفسی احتمالا از طریق تماس مستقیم با ترشحات آلوده و قطرات بزرگ ذرات معلق در هوا گسترش یافته است .ایمنی بدن به زودی پس از عفونت توسعه می یابد اما به تدریج از بین می رود. از آن جایی که هیچ درمان قطعی برای عفونت کرونا ویروس کشف نشده است، تشخیص این بیماری در بیماران مشکوک سخت است و تا همین اواخر هیچ روش سریعی برای تشخیص این بیماری وجود ندارد .
تلاش های صورت گرفته برای درمان این بیماری :
در حال حاضر هیچ دارو و درمان قطعی برای بیماری کرونا کشف نشده است و برای مبتلایان فعلا از داروهای بیماری های ویروسی دیگر به عنوان جایگزینی برای بیماری کرونا استفاده میشود. در شیوع این بیماری از چندین آنتی ویروس استفاده شده که هیج کدام از آن ها را نمیتوان به عنوان درمان قطعی یاد کرد . Chloroquine که دارای فعالیت ضد ویروسی قوی در برابر ویروس SARS بود تا حدودی در مقابل کرونا نیز موفق بوده ولی هنوز نمی توان از آن به عنوان درمان قطعیه این ویروس نام برد. به دلایل مختلفی علاقه چندانی به تولید واکسن کرونا وجود ندارد زیرا که با توجه به وجود چهارگونه از این ویروس، طی آزمایش های انجام شده هر واکسن تا الان فقط بر روی یک نوع از آن ها اثرگذار بوده است . و علاوه بر این در آزمایش های انجام شده بر روی برخی از حیوانات این واکسن باعث ایجاد حساسیت نیز میشود.
استفاده از آنتی بیوتیک ها کمکی نمی کند!!
یکی از راههای خوددرمانی که متأسفانه در کشورهای مختلف جهان، به خصوص در ایران مرسوم است، مصرف آنتیبیوتیکهاست. متأسفانه علیرغم این موضوع که تمامی داروهای این دسته، OTCممنوع هستند (بدون نسخه نباید به فروش برسند)، در بسیاری از داروخانهها بدون نسخه به فروش میرسند، و مصرف نابجای این دارو، با وجود اخطارهای فراوان سازمان بهداشت جهانی (WHO)، باعث ایجاد مقاومت دارویی شده؛ در ادامه نگاهی اجمالی به مقاومت آنتی بیوتیکی خواهیم داشت:
تجویز بیش از حد و نامناسب آنتیبیوتیکها در سراسر جهان، منجر به مسئله مراقبتهای بهداشتی جهانی در برابر مقاومت آنتیبیوتیکها می شود. با این حال، موضوع مقاومت در برابر آنتیبیوتیک میتواند برای بسیاری از بیماران گیجکننده باشد. ممکن است به شما گفته شود که نمیتوانید از آنتی بیوتیک برای عفونت ویروسی استفاده کنید زیرا آنها بیاثر هستند و علاوه بر این ممکن است منجر به "مقاومت آنتیبیوتیکی" شوند.
آنتیبیوتیکها تنها میتوانند قسمت رشد در باکتریها را هدف قرار دهند و آن را از بین برده یا مهار کنند، ولی نمیتوانند ویروسها را از بین ببرند زیرا ویروسها ساختارهای مختلفی دارند و به شکلی متفاوت از باکتریها تکثیر میشوند. ویروس قطعهای از نوکلئیکاسید است که درون یک پوشش پروتئینی (کپسید) قرار دارد. ویروسها از باکتریها بسیار کوچکتر هستند و فقط با میکروسکوپ الکترونی قابل مشاهدهاند. ویروسها، بر خلاف باکتری که به خودی خود و به روشهای مختلف تقسیم و تکثیر مییابد، به دلیل نبود ساختمان سلولی و هرگونه متابولیسم، قادر به مشابهسازی خود نبوده و برای این عمل میباید به داخل سلولی حساس راه یافته و بعد از آن به دو روش میتواند تکثیر بیابد:
بیشتر بیماریهای ویروسی نیازی به داروهای خاص ندارند و "خودمحدودکننده" هستند، به این معنی که سیستم ایمنی بدن شما شروع به کار کرده و با بیماری مبارزه میکند. با این حال، این میتواند زمان ببرد. سرفه و سرما از 7 تا 10 روز به طول میانجامد و ممکن است آنفولانزا شما را به مدت 2 هفته یا بیشتر درگیر کند. اگر به بیماری ویروسی مبتلا شدید، باید استراحت کنید، مایعات زیادی بنوشید و علائم درمانی مانند تب یا سرفه و دردهای خود را -با دوزهای مناسب تسکیندهندههای درد و تسکیندهندهٔ تب- مانند داروهای بدون نسخه (OTC) استامینوفن یا ایبوپروفن، درمان کنید. یا مطابق نظر دکتر راهنمایی شوید. اگر به بیماری ویروسی مبتلا شده اید، علائم شما مانند سرفه، سرماخوردگی یا گلودرد، در طی 10 روز بدتر میشود یا از بین نمیرود، حتما با پزشک خود تماس بگیرید. در برخی عفونتهای ویروسی مانند آنفولانزا، زونا (تبخال زوستر) یا آبلهمرغان (واریسلا) ممکن است پزشک شما تصمیم بگیرد که داروی ضدویروسی برای کوتاه کردن عفونت شما و کمک به جلوگیری از عوارض استفاده کند. آنتیویروسها باید در ابتدای عفونت -معمولاً در 24 تا 48 ساعت اول- موثر واقع شوند. در عفونتهای ویروسی پیچیده یا طولانی مدت، باکتریها نیز ممکن است حمله کنند و باعث ایجاد عفونت ثانویه باکتریایی شوند. در این موارد، پزشک ممکن است در صورت نیاز یک آنتیبیوتیک را برای از بین بردن باکتریهای مهاجم خاص تجویز کند. آنتی بیوتیک برای درمان ویروس تجویز نمیشود.
اقدامات پیشگیرانه :
همانند بسیاری از ویروس ها شسشتشوی کامل دست ها و پاک کردن بینی از آلودگی ها به پیشگیری از ابتلا به این ویروس کمک خواهد کرد. ضد عفونی کردن سطوح نیز مسئله بسیار مهمی است، به نظر می رسد که ویروس کرونا برای چند روز بر روی سطوحی مانند استیل ضد زنگ، پلاستیک، پارچه و ... باقی می ماند.بررسی های انجام شده روی ویروس کرونا نشان داده در واکنش با الکل 70 % از بین می روند .
باید توجه شود که افرادی که بیماری های زمینه ای مانند دیابت، بیماری های تنفسی، بیماری های فلبی و ... دارند باید احتیاط بیشتری داشته باشند.