Loading...
شما حتما در مورد اخبار سلولهای بنیادی چیزهای زیادی شنیدهاید و شاید از خود سوال کرده باشید که آیا سلولهای بنیادی روزی به بیماری عزیزان شما کمک میکند؟ حتما برای شما سوال پیش آمده است که چرا موضوع سلولهای بنیادی چنین بحث جدی است. ما در این متن سعی میکنیم به سوالات شما پاسخ دهیم.
سلول بنیادی چیست؟
سلولهای بنیادی مواد اولیه بدن هستند. سلولهای بنیادی سلولهایی هستند که از آنها به وسیله عملکرد مشخصی سلولهای دیگری با عملکرد تخصصی تولید میشوند. سلولهای بنیادی تحت شرایط خاص در آزمایشگاه و یا در بدن تقسیم میشوند و سلولهای دختر را به وجود میآورند. این سلولهای دختر به سلولهای بنیادی جدیدی تبدیل شده یا با استفاده از عملکردی خاص به سلولهای خونی، مغزی، عضلانی، قلبی، استخوانی و... تبدیل می شوند. هیچ سلول دیگری در بدن توانایی تولید انواع سلول جدید در بدن را ندارد.
چرا بحث سلولهای بنیادی جدی است؟
محققان و پزشکان امید دارند که مطالعات پیرامون سلولهای بنیادی درک چگونگی بروز بیماریها را افزایش دهد. محققان با بررسی سلولهای بنیادی در استخوانها، ماهیچه قلب، اعصاب و... به این آگاهی رسیدهاند که برخی از بیماریها چگونه پیشرفت میکنند. محققان از سلولهای سالم برای جایگزینی سلولهای بیمار استفاده میکنند. سلولهای بنیادی میتوانند برای بازسازی و ترمیم بافتهای آسیب دیده مورد استفاده قرار گیرند. افرادی که از روشهای درمانی به وسیله سلولهای بنیادی بهرهمند میشوند شامل افراد مبتلا به آسیب نخاعی، دیابت نوع یک، پارکینسون، آلزایمر، بیماری قلبی، سکته مغزی، و سرطان و... هستند.
سلولهای بنیادی این پتانسیل را دارند که بافت جدیدی برای استفاده در پیوند و یا به عنوان دارویی ترمیمی استفاده شوند. قبل از استفاده از داروهای تحقیقاتی در افراد محققان میتوانند از بعضی انواع سلولهای بنیادی برای آزمایش داروها و کیفیت آنها استفاده کنند. برای دقیق بودن آزمایشهای داروهای جدید، سلولها باید برای دستیابی مستقیم به خواص دارو برنامهریزی شوند. به عنوان مثال از سلولهای عصبی برای آزمایش داروهای جدید بخش اعصاب استفاده میکنند. آزمایشها نشان خواهد داد که آیا داروی جدید تاثیری روی سلول داشته و یا به آن آسیب رسانده است.
سلولهای بنیادی از کجا به وجود می آیند؟
سلولهای بنیادی جنینی:
این سلولهای بنیادی در جنینهایی وجود دارد که 3 الی 5 روز سن دارند. درست در زمانی که جنین در مجموع 150 سلول در بدن خود دارد. این سلولها توانایی تولید مثل دارند به این معنا که میتوانند به سلولهای بیشتری تقسیم شوند. این تطبیقپذیری باعث میشود از سلولهای بنیادی جنینی در ترمیم بافت و اندامهای بیمار استفاده شود.
سلولهای بنیادی بزرگسالان:
این سلولهای بنیادی بیشتر در بافتهای بالغ مانند مغز استخوان و یا در چربیها به مقدار بسیار کمی وجود دارد. در مقایسه با سلولهای بنیادی جنینی، سلولهای بنیادی بزرگسالان توانایی محدودتری در ایجاد سلولهای مختلف بدن دارند. تا همین اواخر محققان تصور میکردند سلولهای بالغ تنها میتوانند انواع مشابهی از سلولها را ایجاد کنند به عنوان مثال تصور میکردند از سلولهای ساکن مغز استخوان فقط میتوانند سلولهای خونی به وجود بیاورند. با این حال شواهد جدید نشان میدهد که سلولهای بنیادی بزرگسالان ممکن است قادر به ایجاد انواع مختلف سلول باشند. به عنوان مثال سلولهای بنیادی مغز استخوان میتوانند سلول های عضلانی قلب را ایجاد کنند.
سلولهای بنیادی Perinatal:
محققان سلولهای بنیادی در مایعات آمنیوتیک و هم چنین خون بند ناف را کشف کرده اند. این سلولهای بنیادی توانایی تغییر در سلولهای بنیادی را دارند. مایع آمنیوتیک از جنین در حال توسعه مراقبت می کند.
آیا از سلولهای بنیادی برای درمان بیماری استفاده شده است؟
بله پزشکان پیوند سلولهای بنیادی را انجام دادهاند که به پیوند مغز استخوان معروف است و در این پیوند سلولهای آسیبدیده از شیمیدرمانی را جایگزین میکنند. در این پیوندها از سلولهای بنیادی بزرگسال و سلولهای بنیادی بند ناف استفاده میشود.
سلول بنیادی در ایران :
کشور ایران نیز در معرفی سلولهای بنیادی به صورت گستردهای دست به تحقیق و پژوهش زده و توانسته در سطح جهانی به پیشرفت قابل توجهی دست یابد و با استفاده از این فناوری به درمان بیش از ۱۰۰ بیمار دیابتی، شش بیمار اماس و 10 بیمار مغزی بپردازد. به گزارش وزارت بهداشت، درمان و آموزش کشور ایران در حوزه علمی و فناوری، رتبه ۳۱ را دربین کشورهای دنیا به خود اختصاص داده است. پژوهشگاه رویان هشتم خرداد ماه سال 1370 به عنوان مرکز جراحی محدود با هدف ارائه خدمات درمانی به زوجهای نابارور و پژوهش و آموزش در زمینه علوم باروری و ناباروری توسط دكتر سعيد كاظمی آشتيانی و گروهی از پژوهشگران و همکارانش در جهاد دانشگاهی علوم پزشکی ایران تاسیس شد.
پژوهشگاه رویان در سالهای 1377 و 1387 به ترتیب مجوز مراکز تحقیقات علوم سلولی و مرکز تحقیقات پزشکی تولید مثل را از شورای گسترش دانشگاههای علوم پزشکی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دریافت کرد و آبان ماه 1388 شورای گسترش آموزش عالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با ارتقای آن از پژوهشکده به پژوهشگاه رویان موافقت کرد.